Juf Inge (4-5 jarigen)

De kleuters van juf Nancy, juf Inge en juf Annelies hebben een mooie kerstkaart gemaakt voor hun mama en papa. Die mochten ze zelf in de echte postbus gaan stoppen bij het postkantoor…

Mama en papa jullie mogen dus een mooie persoonlijke kaart verwachten!

 

17-18 Oudste kleuters naar het postkantoor

In alle klasjes vierden we feest… We maakten lekkere hapjes die we natuurlijk tijdens het feesten samen mochten opsmullen. Ook hebben we alvast geklonken op het nieuwe jaar… Fijne feestdagen iedereen!

17-18 Kerstfeestje bij de oudste kleuters

Tijdens de speeltijd maakten de kleuters samen met de juf Inge en juf Frie een mooie sneeuwpop!

17-18 Sneeuwpop maken op de speelplaats

De oudste kleuters (juf Nancy, juf Inge en juf Annelies) kijken naar de poppenkast samen met het eerste leerjaar.

Samen met de kindjes van het eerste leerjaar gingen de oudste kleuters naar de poppenkast kijken.
Juf Jolien en juf Evi (stagiaires) zorgden voor een fijne poppenkast over Sinterklaas.
1 van de pieten had aan een potje slaapzand geroken en was nu niet meer wakker te krijgen.
Na verschillende pogingen kregen zwarte piet en Sinterklaas hem toch wakker.
Gelukkig maar, want er was nog heel veel werk.

17-18 Poppenkast voor oudste kleuters en eerste leerjaar

In de klasjes van juf Annelies, juf Inge en juf Nancy kwamen er enkele voorlezers leuke verhaaltjes vertellen. Dankjewel aan de vele voorlezers!

17-18 Voorlezen in de klasjes van juf Annelies, juf Inge en juf Nancy

Robby en zijn zieke broertje…

Vandaag kwam Robby in de poppenkast. Maar oei, hij had niet lekker geslapen. Zijn baby broertje Jordy had heel de nacht geweend…

Mama vertelde, met de huilende Jordy in haar armen, dat Jordy koorts had. Robby dacht dat de dokter broertje wel beter kon maken ?

Mama vertelde dat wanneer je naar de dokter gaat je wel geld moet betalen en…haar centjes waren bijna op. Ze had nog twee briefjes in haar tas. Dat is 25 euro. Daarmee wilde ze eigenlijk in de winkel eten gaan kopen voor vanavond. Wat nu…?

Mama moest goed nadenken. Robby dacht mee na. Hij vond in zijn spaarpot maar drie muntstukjes. Dat was niet genoeg voor de dokter, en ook niet genoeg voor het eten. Toen vonden ze een oplossing. Er was nog een half pak cornflakes in de keuken en nog een volle bus melk ook. Robby wilde wel cornflakes eten vanavond. Dan kon mama de dokter betalen en dan zou broertje genezen.

Mama gaf Robby een knuffel en een kusje…lieve lieve grote broer…

Onze kleuters waren er stil van geworden. Later in de klas spraken we verder over Robby en zijn mama…

Is dit eerlijk…?

In de speelzaal waren 4 speelhoeken gemaakt. In sommige speelhoeken stond veel mooi speelgoed : auto’s, blokken, een garage, een autobaan…In andere hoeken stond slechts 1 bak met kosteloos materiaal : enkele kaasdoosjes en yoghurt potjes.

We mochten spelen in één bepaalde hoek. En we mochten niet eens kiezen in welke hoek. Dat bepaalde de juf. Al snel vonden wij het niet eerlijk. ‘Juf, zij hebben veel leukere dingen…’, ‘Ik wilde wel in die hoek…’, ‘Hier hebben we bijna niets…’

Misschien kon er ‘verwisseld worden’, of ‘gedeeld met elkaar’…

We hadden zelf ervaren dat sommige dingen niet eerlijk zijn. En dat we ons daar niet goed bij voelen. En dat het veel fijner is om ‘eerlijk te delen’!

17-18 Thema kansarmoede bij juf Nancy, juf Inge en juf Annelies

Welkom in onze klas!

17-18 Nieuw in de school (November 2017)

Twee weken lang werkten onze oudste kleuters rond het thema ‘piraten’. Op een dag  vonden we een brief in een fles. Die brief was van kapitein Sladrop. Hij had een schat verstopt en wij mochten hem zoeken.

Als echte schattenjagers gingen wij op pad. We moesten de piratenvlaggetjes volgen, maar kapitein Sladrop had ook regelmatig pijlen getekend op de straat. Uiteindelijk vonden we een houten kistje met daarin…geld ? goud ? juwelen ? diamanten ?…nee hoor. Het was een schatkist vol snoepjes !

17-18 Piraten in de klas van juf Annelies, juf Inge en juf Nancy

Jaarthema ‘jij en ik = samen’ in de kleuterschool

Ook in de kleuterschool werken de kleuters rond het jaarthema.

Bij de oudste kleuters werd het verhaal verteld van Karel. Karel is slecht in rekenen. Hij is slecht in taal. Hij is slecht in schilderen. Maar…hij is heel goed in sport ! Hij wint zelfs elke wedstrijd. Bravo voor Karel !

De kleuters mochten vertellen aan elkaar waar ze goed in zijn. Sommige kindjes gaven aan goed te kunnen dansen, kleuren, knuffelen, voetballen…

Maar… we kunnen niet alles goed kunnen natuurlijk. Nadenken over waar we minder goed in zijn bleek al een heel stuk moeilijker. Ook de juffen kunnen sommige dingen goed en sommige dingen niet goed. Oef. Dat mag. En dat is heel normaal.

We versierden met alle kindjes een groot hart. Iedereen mocht zijn vingerafdruk zetten. Omdat we met verschillende kleuren werkten werd het hart nog mooier. Het krijgt een plaats in de hal.

17-18 Jaarthema kleuterschool: 'jij +ik= samen!'

Kunstproject in de kleuterschool

Ook dit jaar werkten we met de oudste kleuters van juf Ellen, juf Annelies, juf Inge en juf Nancy rond ‘kunst’. Eigenlijk startte ons projectje niet in september, maar al veel vroeger. Voor de vakantie, ergens in mei,  plantten de kleuters al zonnebloempitten. Die werden nadien overgeplant in de kleutertuin. Na de vakantie waren we tevreden ; we zagen twee prachtige zonnebloemperkjes ! Ons thema ‘Vincent van Gogh’ kon starten.

In de poppenkast maakten we kennis met Vincent Van Gogh. Hij vertelde aan de kindjes dat hij zo graag schilderde. Hij ging het liefst buiten in de natuur werken aan zijn schildersezel. Hij hield van felle kleuren. Sommige mensen vonden hem maar een rare man. Soms vonden ze zijn werken niet mooi. Maar Vincent wilde gewoon schilderen zoals hij dat het liefst deed.

Ook onze kleuters wilden wel als echte kunstenaars aan een schildersezel schilderen. Die grote knalgele zonnebloemen in de tuin konden we goed bekijken en dan naschilderen. Wat een variatie aan zonnebloemen ! Ieder op zijn of haar manier maakte er een kunstwerk van.

Maar we beperkten ons niet tot ‘De zonnebloemen’. Ook ‘De sterrennacht’ vonden de kleuters prachtig. En het blauw van ‘De bloesems’ gingen we proberen te mengen tot we de juiste kleur hadden gevonden. Zijn werk ‘de aardappeleters’ had dan weer donkere, sombere kleuren. En aten die mensen lang geleden allemaal uit dezelfde pot aardappelen? We herkenden ook met gemak ‘Het gele huis’, ‘De slaapkamer’, ‘Het café bij nacht’…en werden echte kunstkenners.

Vincent schilderde ook wel eens een ‘zelfportret’, soms met zijn hoed op, soms zonder hoed. Zo’n zelfportret, dat gingen wij ook uitproberen.

Na enkele weken leek onze klas wel op het ‘Van Gogh Museum’ in Amsterdam. We besloten om een echte tentoonstelling te houden en nodigden papa, mama, oma, bompa… uit. Die kwamen met plezier een kijkje nemen. Maar ook de andere juffen en meesters kwamen langs en allemaal waren ze het erover eens ; wat een kunstenaars zijn die kleuters van juf Ellen, juf Annelies, juf Inge en juf Nancy !

Grappige kleuteruitspraken :

Juf : ‘Wie weet nog hoe dit werk van Vincent Van Gogh heet ?’

Reacties  :       ‘Het patattenschilderij’

‘De vleeseters’

17-18 Thema Vincent Van Gogh bij de oudste kleuters
« 1 van 3 »