Juf Nancy (4-5 jarigen)

Welkom in onze klas!

17-18 Nieuw in de school (November 2017)

Twee weken lang werkten onze oudste kleuters rond het thema ‘piraten’. Op een dag  vonden we een brief in een fles. Die brief was van kapitein Sladrop. Hij had een schat verstopt en wij mochten hem zoeken.

Als echte schattenjagers gingen wij op pad. We moesten de piratenvlaggetjes volgen, maar kapitein Sladrop had ook regelmatig pijlen getekend op de straat. Uiteindelijk vonden we een houten kistje met daarin…geld ? goud ? juwelen ? diamanten ?…nee hoor. Het was een schatkist vol snoepjes !

17-18 Piraten in de klas van juf Annelies, juf Inge en juf Nancy

Jaarthema ‘jij en ik = samen’ in de kleuterschool

Ook in de kleuterschool werken de kleuters rond het jaarthema.

Bij de oudste kleuters werd het verhaal verteld van Karel. Karel is slecht in rekenen. Hij is slecht in taal. Hij is slecht in schilderen. Maar…hij is heel goed in sport ! Hij wint zelfs elke wedstrijd. Bravo voor Karel !

De kleuters mochten vertellen aan elkaar waar ze goed in zijn. Sommige kindjes gaven aan goed te kunnen dansen, kleuren, knuffelen, voetballen…

Maar… we kunnen niet alles goed kunnen natuurlijk. Nadenken over waar we minder goed in zijn bleek al een heel stuk moeilijker. Ook de juffen kunnen sommige dingen goed en sommige dingen niet goed. Oef. Dat mag. En dat is heel normaal.

We versierden met alle kindjes een groot hart. Iedereen mocht zijn vingerafdruk zetten. Omdat we met verschillende kleuren werkten werd het hart nog mooier. Het krijgt een plaats in de hal.

17-18 Jaarthema kleuterschool: 'jij +ik= samen!'

Kunstproject in de kleuterschool

Ook dit jaar werkten we met de oudste kleuters van juf Ellen, juf Annelies, juf Inge en juf Nancy rond ‘kunst’. Eigenlijk startte ons projectje niet in september, maar al veel vroeger. Voor de vakantie, ergens in mei,  plantten de kleuters al zonnebloempitten. Die werden nadien overgeplant in de kleutertuin. Na de vakantie waren we tevreden ; we zagen twee prachtige zonnebloemperkjes ! Ons thema ‘Vincent van Gogh’ kon starten.

In de poppenkast maakten we kennis met Vincent Van Gogh. Hij vertelde aan de kindjes dat hij zo graag schilderde. Hij ging het liefst buiten in de natuur werken aan zijn schildersezel. Hij hield van felle kleuren. Sommige mensen vonden hem maar een rare man. Soms vonden ze zijn werken niet mooi. Maar Vincent wilde gewoon schilderen zoals hij dat het liefst deed.

Ook onze kleuters wilden wel als echte kunstenaars aan een schildersezel schilderen. Die grote knalgele zonnebloemen in de tuin konden we goed bekijken en dan naschilderen. Wat een variatie aan zonnebloemen ! Ieder op zijn of haar manier maakte er een kunstwerk van.

Maar we beperkten ons niet tot ‘De zonnebloemen’. Ook ‘De sterrennacht’ vonden de kleuters prachtig. En het blauw van ‘De bloesems’ gingen we proberen te mengen tot we de juiste kleur hadden gevonden. Zijn werk ‘de aardappeleters’ had dan weer donkere, sombere kleuren. En aten die mensen lang geleden allemaal uit dezelfde pot aardappelen? We herkenden ook met gemak ‘Het gele huis’, ‘De slaapkamer’, ‘Het café bij nacht’…en werden echte kunstkenners.

Vincent schilderde ook wel eens een ‘zelfportret’, soms met zijn hoed op, soms zonder hoed. Zo’n zelfportret, dat gingen wij ook uitproberen.

Na enkele weken leek onze klas wel op het ‘Van Gogh Museum’ in Amsterdam. We besloten om een echte tentoonstelling te houden en nodigden papa, mama, oma, bompa… uit. Die kwamen met plezier een kijkje nemen. Maar ook de andere juffen en meesters kwamen langs en allemaal waren ze het erover eens ; wat een kunstenaars zijn die kleuters van juf Ellen, juf Annelies, juf Inge en juf Nancy !

Grappige kleuteruitspraken :

Juf : ‘Wie weet nog hoe dit werk van Vincent Van Gogh heet ?’

Reacties  :       ‘Het patattenschilderij’

‘De vleeseters’

17-18 Thema Vincent Van Gogh bij de oudste kleuters
« 1 van 3 »
17-18 Klasfoto juf Nancy

De kleuters mochten naar school komen met hun eigen fiets. Er stond een leuke fietsomloop op de speelplaats. De kleuters hebben ervan genoten…

17-18 Fietsdag kleuterschool oktober
« 1 van 2 »

Op 28 september gingen we met heel de kleuterschool naar Kabouterberg in Kasterlee! De oudste kleuters beleefden een avontuur met Rikki die ons doorheen het bos loodste!

De jongste kleuters hadden dolle pret in de speeltuin en bij de diertjes!

17-18 Schoolreis kleuterschool Kabouterberg Kasterlee
« 1 van 4 »

Kleuters van juf Inge, Nancy en Annelies voor de eerste keer naar de poppenkast.

Jan Klaassen en Katrijn waren zo blij om na de grote vakantie al onze kleuters terug te zien.
Er was weer wat aan de hand met Heksemie …. Jan Klaassen was de krant van vandaag kwijt, die hij nog niet gelezen had …

Heksemie had er net zoals Tom en Mieke een hoedje mee gevouwen.
Toen Jan Klaassen dat ontdekte vroeg hij Heksemie om een nieuwe krant te gaan kopen.

Misschien de kleuters jullie er nog meer over vertellen?

17-18 Eerste poppenkast

Iedereen mocht vandaag in sportkledij naar school komen.
Daarom deden we ons dansje van ‘sport is fijn’ allemaal samen op de speelplaats.
Want sport is fijn voor groot en klein!!

17-18 Sport@school in de kleuterschool

In de week van 19 juni genoten de kleuters van juf Annelies, juf Inge, juf Nancy en de leerlingen van meester Dirk en juf Myriam van hun ‘indianenweek’. Hieronder lezen jullie wat er elke dag gebeurde…

Maandag 19 juni
Vreemd ! Een tipi op het grasveld van de Gemeenteschool ! Zouden er ook indianen te zien zijn?
Wij maken kennis met Papa Soeja en zijn dochtertje Indi. Ze vertellen dat ze met vakantie zijn in België. Mag hun tipi hier de hele week blijven staan ?
Indi vertelt dat ze bijna jarig is. Ze heeft voor haar verjaardag maar 1 wens ; een echte verentooi zoals haar papa. Papa Soeja vertelt dat je die niet zomaar kan krijgen. Je moet elke veer verdienen door een goede daad te doen. Indi wil wel al het afval in het bos opruimen. En de kinderen helpen die dag mee om de speelplaats netjes te maken.
De kinderen knutselen een band voor een verentooi, kiezen een coole indianennaam en…verdienen net als Indi hun eerste veer !

Dinsdag 20 juni
Indi vertelt hoe dapper zij was. Ze hielp een beer uit een put ! Papa Soeja vindt dat dit weer een veer verdient.
De kinderen beloven aan Papa Soeja om die dag  elkaar te helpen en lief te zijn voor elkaar, want iedereen wil net als Indi weer een veer verdienen !

Woensdag 21 juni
Indi vertelt het verhaal van de zebra’s. Een tijd geleden redde ze zebra’s uit de handen van boze mannen. Die wilden de zebra’s vangen en verkopen voor veel geld. Door een slim plan van Indi ging dat stoute plan niet door. Papa Soeja prijst Indi omdat ze zo goed heeft nagedacht en een oplossing heeft gezocht !
Ook onze kleuters doen deze dag flink hun best in het eerste leerjaar. De kinderen van het eerste leerjaar werken en spelen op hun beurt flink in de kleuterschool. Weer een veer verdiend voor Indi en alle kinderen!

Donderdag 22 juni
Papa Soeja heeft slecht nieuws gekregen uit indianenland. Het is daar heel koud omdat er veel sneeuw is gevallen. De indianen hebben het moeilijk. En net nu hebben stoute cowboys alle veren gestolen ! Bovendien is er een baby geboren, maar hoe moet dat nu zonder veren om een warm dekbedje te maken ? Indi wordt er verdrietig van ; de baby zal vast huilen en ziek worden van de kou…
Dan heeft ze een plan. Ze geeft haar veertjes af om een warm bedje te maken voor de arme baby. Die veren zijn toch lekker zacht en warm. Maar dat is natuurlijk niet genoeg. Wie wil helpen? Zullen we allemaal onze veertjes afgeven ? Zou dat genoeg zijn?
Papa Soeja en de juffen zijn zo trots op de kinderen omdat ze hun veren afgeven ! Wat lief !

Vrijdag 23 juni
Vandaag is het verjaardagsfeest van Indi ! Papa Soeja heeft goed nagedacht hoe hij Indi en alle kinderen kan verrassen. Ze krijgen van hem…een prachtige verentooi met echte grote, stevige indianenveren !

En nu feesten maar ! En smullen van…een indianenbanaan !