Thema kansarmoede bij juf Nancy, juf Inge en juf Annelies

Robby en zijn zieke broertje…

Vandaag kwam Robby in de poppenkast. Maar oei, hij had niet lekker geslapen. Zijn baby broertje Jordy had heel de nacht geweend…

Mama vertelde, met de huilende Jordy in haar armen, dat Jordy koorts had. Robby dacht dat de dokter broertje wel beter kon maken ?

Mama vertelde dat wanneer je naar de dokter gaat je wel geld moet betalen en…haar centjes waren bijna op. Ze had nog twee briefjes in haar tas. Dat is 25 euro. Daarmee wilde ze eigenlijk in de winkel eten gaan kopen voor vanavond. Wat nu…?

Mama moest goed nadenken. Robby dacht mee na. Hij vond in zijn spaarpot maar drie muntstukjes. Dat was niet genoeg voor de dokter, en ook niet genoeg voor het eten. Toen vonden ze een oplossing. Er was nog een half pak cornflakes in de keuken en nog een volle bus melk ook. Robby wilde wel cornflakes eten vanavond. Dan kon mama de dokter betalen en dan zou broertje genezen.

Mama gaf Robby een knuffel en een kusje…lieve lieve grote broer…

Onze kleuters waren er stil van geworden. Later in de klas spraken we verder over Robby en zijn mama…

Is dit eerlijk…?

In de speelzaal waren 4 speelhoeken gemaakt. In sommige speelhoeken stond veel mooi speelgoed : auto’s, blokken, een garage, een autobaan…In andere hoeken stond slechts 1 bak met kosteloos materiaal : enkele kaasdoosjes en yoghurt potjes.

We mochten spelen in één bepaalde hoek. En we mochten niet eens kiezen in welke hoek. Dat bepaalde de juf. Al snel vonden wij het niet eerlijk. ‘Juf, zij hebben veel leukere dingen…’, ‘Ik wilde wel in die hoek…’, ‘Hier hebben we bijna niets…’

Misschien kon er ‘verwisseld worden’, of ‘gedeeld met elkaar’…

We hadden zelf ervaren dat sommige dingen niet eerlijk zijn. En dat we ons daar niet goed bij voelen. En dat het veel fijner is om ‘eerlijk te delen’!

17-18 Thema kansarmoede bij juf Nancy, juf Inge en juf Annelies